BJØLSEN VALSEMØLLE


Oslobandet Bjølsen Valsemølle ble startet i bydelen Bjølsen i Oslo i 1975
Trond Ingebretsen har siden starten vært låtskriver, sanger gitarist og frontfigur i bandet.

LITT HISTORIE:

Høsten 1982 debuterte bandet med ”Fem på midnatt”, produsert av Åge Aleksandersen. Plata fikk kjempekritikker og låta ”Soria Moria” ble en slager.
Bjølsens varemerke var melodiøs rock med norske tekster skrevet av bandets vokalist Trond Ingebretsen.
Trond sang om livet i storbyen og menneskene som lever der på en sterk og overbevisende måte. Oslo var tilbake på rockekartet. Bjølsen turnerte hyppig og fikk rennome som et glimrende liveband.

Vinteren – 85 kom Bjølsen med LP-en ”Vaterlands bru” også produsert avÅge Aleksandersen. Tittelåta blei en slager og kritikken var overstrømmende.

Plate nummer tre ”På ørnevinger” kom ut våren 1986 og fikk god mottagelse. Tittelsporet lå en lengre periode på Norsktoppens førsteplass. Den ustoppelige turneen fortsatte, men ved inngangen til 1988 møtte Bjølsen veggen og la seg i dvale.

Trond og Bjølsens musikk levde videre. ”Vålerenga kjerke ” fra den første plata ble etter hvert VIF- klanenes kjenningsmelodi og er i dag nærmest udødelig.Tolv minutter før kampstart på alle hjemmekamper reiser tusenvis av VIF-supportere seg og synger sangen.
I begravelser, bryllup, dåps og bydels-sammenhenger har denne låta fått en enestående status.
Trond fortsatte og skrive sanger utover på åtti og nitti- tallet og andre artister som Trond Granlund spilte dem inn på CD.

Sommeren 1996 kom Bjølsen sammen igjen for å delta i ”Tore på sporet” og ga ut samle- CD-en ”Soria Moria” med et på nye låter. Ny turne fulgte samtidig som Tronds bunke med nye låter ble større og større.

Våren 1999 gav Bjølsen ut CD – en ”Danser på snø”. Bjølsen Valsemølle beveget seg på denne plata litt ut av byens gater og inn i litt nye landskaper. Men den melodiske rocken og de sterke norske tekstene var fortsatt bandets varemerke. Trond tok oss med inn i skiløpernes verden . til apasjeindianere og til de ensomme ulver. ”Danser på snø” fikk mye glimrende kritikk og Bjølsen dro atter på turne.
Så ble det stille igjen – bandet inntok på nytt hvilemodus og Trond dro rundt med kassegitaren mens resten av guttene herjet musikalsk i andre sammenhenger.

Høsten 2006 gjorde Bjølsen en gjenforeningskonsert på Melhus i Trønderlag.
Våren. 2007 gikk Bjølsen i studio og spilte inn 24 låter og i september 2007 slapp Bjølsen dobbel – albumet ”OVER ELVA . Det”inneholdet 13 helt nye sanger signert Trond Ingebretsen. I tillegg hadde bandet nyinnspilt 11 av sine mest kjente låter fra 80- tallet.
Klassikere som ”Soria Moria” ( Nå med Bjarne Brøndbo som gjest)
”Vaterlands bru” (Med Lillebjørn Nilsen på gjestelista) og ”Vålerenga kjerke”
kom i nye versjoner. På Cd-en med nye låter var Frøydis Armand med og
sang duett på den såre kjærlighetslåta; ”Det beste og verste”. Plata ble svært godt mottatt, solgte bra og Bjølsen turnerte mye dette året og befestet sitt ry som et glitrende live-band

Høsten 2008 bidro Bjølsen også på minne-CD’en for artisten St Thomas. Bjølsens versjon av St Thomas låta ”Cornerman” ble i flere aviser utropt til cd-ens høydepunkt

Bjølsen undertegnet platekontrakt med det tradisjonsrike norske selskapet Grappa og ny Cd ble sluppet i september 2009. Cd- en fikk tittelen ”Mohammeds Cafe”.Denne gang var det bandet sjøl under ledelse av keyboardist Martin Aune som produserert
Lata ble utopt til en av bandets beste og låter som” 91.72” 0g ”Muhammeds Cafe” roterte jevt og trutt på den formaterte radioen..

Trond og Bjølsen gikk inn i en tung periode mot slutten av 2012 da bandets keyboardspiller gjennom 25 år, Martin Aune døde. Etter en periode i sjokk, stabler bandet seg på beina og leverte albumet ” Kong Vinter” i februar 2013.Dette er kanskje bandets beste album og det fikk ingen anmeldelser med terningkast under 5. Albumet inneholdt en minnelåt til Martin: ”Tidas elv” og låter som ”Har ei tante” og ”Kong Vinter” var radiogjengangere.

Trond og Bjølsen gir nå ut sitt 9. album. Det har tittelen ”Tider skal komme” og kommer ut 30 oktober. Albumet inneholder 10 nye låter signert Trond Ingebretsen og kommer også ut på
Grappa : Digitalt, på CD og vinyl.

Det er de brennbare historiene som dominerer denne gang:
Kjærlighet over landegrensene, familiegjenforening, norsk våpen – eksport, Palestina-spørsmålet og hvorledes undertrykkelse og hat føres videre, en hyllest til Osvald-sabotørene, ulovlig ulvejakt og tidsbilder fra Tjuvholmen og Wyoming. Albumet inneholder også en låt om den gangen Jim Morrison og Trond satt ved siden av hverandre på Miles Davis konsert, og en historie om en manns ønske om å avslutte livet med stil og verdighet og en hyllest til en stor kvinnelig skiløper, og en sang om den vanskelige kjærligheten.

Bandet har to sterke gjester med denne gangen:

Den svenske legenden Mikael Wiehe er med både som vokalist og med-tekstforfatter på sangen: ”Israel, det räcker nu!”

Rudolf Nielsen-tolkeren Jon Arne Corell er med som vokalist på ”Tjuvholmen”

Musikalsk beveger Bjølsen denne gang inn i en del nye og varierte landskaper, uten å miste kontakten med den staute, stolte, sjelefulle og melodiske rocken som er bandets varemerke.

Trond og Bjølsen har etter hvert opparbeidet seg rimelig lang fartstid i musikkbransjen,
og har gjennom hele sin historie befestet sitt rennome’ som et glimrende liveband.

Stayer-evnen har vært stor og bandet har kommet tilbake gang på gang og levert varene.

BJØLSENS  VALSEMØLLE  2019 utgave er:

Trond Ingebretsen, sang, gitar og munnspill

Leif Ottesen, gitar og kor

Lars Aas Hansen, bass og kor

Endre Christiansen, keyboard

Even Finsrud trommer, perk og kor

Trond og Bjølsen har etter hvert opparbeidet seg rimelig lang fartstid i musikkbransjen,
og har gjennom hele sin historie befestet sitt rykte’ som et glimrende liveband.

Stayer-evnen har vært stor og bandet har kommet tilbake gang på gang og levert varene.

2024

Vår bassist gjennom snart 18 år, Lars Aas-Hansen har valgt å slutte i Bjølsen Valsemølle.

Det synes vi er trist, men vi aksepterer beslutningen. Vi vil takke Lars for alle flotte musikalske bidrag både som live-musiker og i studio gjennom så mange år, og vi ønsker ham lykke til videre på den musikalske reisa.

Morten Strøm, fra Namsos, spiller nå bass med Bjølsen. Han har en brei musikalsk bakgrunn, blant annet fra Askil Holms band og fra Shining.